Siirry sisältöön

Projektit

Anna tunti ajastasi.

Olli Kaukonen Rauman Rotareista tässä hei.

Olen miettinyt pujoallergikkojen tilannetta.
Tilastollisesti heitä on Raumalla n. 2 000 eri-ikäistä kaupunkilaista.

Sitten aloin tehdä asialle jotain.

Rauman Rotaryt lähti pujoprojektin vastuulliseksi järjestäjäksi. Toiset hartiat asian taakse tulivat kaupungin Wihertoimelta. Allergia- ja Astmaliiton paikallisyhdistys on mukana asiantuntijana.

Raumalaiset isännöitsijät ja sitä kautta taloyhtiöt ovat jo osin mukana,  Rauman Pientalot Yhdistys tavoittaa  rivitalo- ja omakotiasukkaat. Raumanseudun Katulähetys lähtee talkoisiin, niin ikään Raumanseudun Työttömät.

Ideana on kitkeä pujo omalta toiminta- tai lähialueelta juurineen (HUOM! Muuttunut ajankohta) 1.-15.6. 2018 ja uudelleen keväällä 2019. Teho kasvaa vuoden päästä tapahtuvalla uusintaraivauksella huomattavasti.

Päiväkotien ja koulujen osalta se tarkoittaa päiväkodin tonttia sekä mahdollista lähellä olevaa leikkialuetta, joka on säännöllisessä omassa käytössä. Toiminnan voi yhdistää kevättalkoisiin, jos sellaiset on ollut tapa järjestää. Jos toinen ajankohta on parempi, sen voi kertoa ilmoittautumiskaavakkeessa.

14.5. 2018 pidetään Posellissa kello 18 keskustelutilaisuus, jossa puhutaan pujoyliherkkyydestä laajasti sekä asiantuntija- että allergikkonäkökulmasta. Puheenjohtajaksi on lupautunut Jami Jokinen. Kahvituksen järjestää Lännen Martat.

Osallistujat ilmoittautuvat projektiin nettisivujen kautta ja kaikkien kategorioiden sisällä (ok, rt, kerrostaloyhtiöt, järjestöt, koulujen vanhempainyhdistykset, päiväkotien vanhemmat, yksityiset osallistujat) arvotaan pieniä palkintoja. Ne lahjoittaa Rauman Rotaryt.

Mitä enemmän saamme mukaan lähteviä yhteisöjä ja yksityisiä osallistujiksi, sen laajemmin raumalainen juttu tästä tulee.

Materiaalisivut on avattu osoitteessa http://raumanrotaryklubi.fi. Niitä on osaltaan ollut tekemässä Freinetkoulun oppilaita.

» Lataa ilmoittautumislomake tästä! (.docx)

» Lataa Pujoilta mainos tästä! (.docx)

» Lahjoita pujoprojektin hyväksi (.docx)

LATAA PUJOJULISTE!

Pujottelevin yhteistyöterveisin

Olli Kaukonen

Rauman Rotaryt
olli.kaukonen@dnainternet.net
044 531 1789

 

Pujo

Pujo kukkii elo-lokakuussa. Pujon kukat muodostavat 2,5-3 millimetriä
leveitä, kehtosuomujen suojaamia mykeröitä. Lehdet ovat kierteisiä,
alemmat lyhytruotisia, ylemmät ruodittomia ja korvakkeellisia.

Nykyään pujoa pidetään rikkaruohona,  joka aiheuttaa monille allergisia reaktioita.
Pahimmat pujoallergikot joutuvat pakenemaan ulkomaille  kasvin kukinta-aikaan.
Pujon kukat ovat tuulipölytteisiä,  joten siitepölyä muodostuu hyvin runsaasti.

Pujon torjunta

Kaiva pujon juuret useamman kymmenen sentin syvyydeltä ylös maasta ja kokoa kasvit kasaan.

Jos kasvi kukkii jo, varo ettei siitepölyä mene hengitysteihin. Niittäminenkin heikentää kasvin elinvoimaa. Niittäminen on  tehtävä ennen pujon kukintaa.

Tekstin laativat Rauman Freinetkoulun 4. luokan oppilaat

Kristiina, Elmeri ja Vilho

Lähteet: www.luontoportti.fi, www.jarvenpaa.fi